Életet a városba!

Győzd le a megfelelési kényszert!

Állandó bizonyítási lázban égsz, mindig a maximumra törekszel, befolyásolható vagy, és nem érted, miért válnak napjaid egyre szürkébbé?

Mit jelent a megfelelési kényszer?
A kényszerbetegségek kapcsán a kutatók ez idáig nem találtak a megfelelési kényszerért felelős gént, ám a szülők ilyesfajta magatartása megnöveli a gyermekek hasonló indíttatásának lehetőségét, hiszen utánzással tanulunk. Egy olyan társadalomban, ahol a túlnépesedés miatt állandó stresszes versenyhelyzetben és magoláson (azaz nem problémamegoldáson) alapuló formális oktatás játssza a főszerepet, rengeteg feszültség ütheti fel a fejét.

Ha a felnövekvő generáció előtt nincsenek hiteles példák, csak értelmetlen show műsorok, tökéletes külsejű címlaplkányok és modellfiúk, és ahol a pénz a főszereplő, nehéz tartalmas értéket találni, így sokan a tömegnek kezdenek el megfelelni és így sajátos szubkultúrák alakulnak ki.

A megfelelési kényszer tulajdonképpen visszavezethető az életben maradás ösztönére. Ha nem tudod, ki is vagy valójában, nincsenek önálló gondolataid és előre meghatározott céljaid, könnyen irányíthatóvá válsz, hiszen nincsenek kérdéseid. Ezért követni kezded a többséget, még akkor is, ha azt sem tudod, ők hova tartanak, de Te próbálsz nekik megfelelni.

Olvasd Isten Igéjét!
Nem nyújthat semmi más olyan megnyugvást, mint az Isten Igéjében található igazságok. Nem kell, hogy más mérce legyen előttünk, hiszen ha eszerint próbáljuk élni mindennapi életünket, akkor nem a társadalom értékrendje szerint tekintünk a dolgokra. Hangsúlyt fektetünk az igazán fontos, belső dolgokra.

A kimeríthetetlen tanácsok, gondolatok, bátorító és tanító igeversek megtöltik lelkünket szépséggel, értékkel; Isten tölti meg szívünket, így nem maradunk üresek. Talán nem a legnépszerűbb olvasmány a mai fiatalok kezében, de ez ne tévesszen meg! Ha valami igazán értékessel akarod megtölteni az életed, ajánljuk, hogy kövesd Jézust. Legyen Ő a példakép…

Bízz magadban is!
Első lépésként tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Ki is vagy valójában és mennyiben befolyásol a többi ember véleménye? Mióta akarsz megfelelni, mi történt akkor, és mit érsz el ezzel?

Gondolkodj, érezz őszintén, ám tudd: ha fontosabbak az elvárásaid, mint a másik ember, és nem a valósághoz ragaszkodsz, akkor a saját boldogtalanságodat borítékolod! Ha megfogalmaztad a válaszokat, kezdd el valódi belsődet kutatni, mely túlmutat a gondolkodás és filozofálás elmejátékán. Ismerd meg a belső kényszer eredetét, ne engedd, hogy életedet a környezet irányítsa, számolj le félelmeiddel és elvárásaiddal! Fejleszd önbizalmadat, szeresd önmagadat, így mások által is szerethetővé válsz, ami a boldog, kiegyensúlyozott élet és a belső béke megteremtésének alapja.

Forrás: wellnesscafe.hu

Add hozzá a véleményed!

Címkék:

Életet a városba!