Életet a városba!

Megéri becsületesnek lenni?

A magyar fiatalok szerint a becsületesség fontos, de nem kifizetődő tulajdonság ma Magyarországon – ez derült ki a Transparency International Magyarország és a Kutatópont ma megjelent közös felméréséből.

A kutatás alapján a magyar fiatalok 80%-a szerint, sokkal jobban boldogulnak manapság azok az emberek, akik készek hazudni, csalni, lopni, mint azok, akik becsületesen élik életüket. A 15-29 éves fiatalok többnyire elutasítják a korrupciót, azonban a gazdasági kilátástalanság legtöbbször felülírja morális elveiket, így egy jó egyetemre való bejutás, vagy jó állás reménye vonzóbb számukra, mint tisztességesnek maradni.

A politikusokat és az üzleti szektort tartják a legkorruptabbnak
A megkérdezett fiatalok 90%-a szerint a korrupció jelen van a politikai életben, 84%-uk véli úgy, hogy korrupció tapasztalható az üzleti szektorban is. Ez utóbbi szektor megítélése igen rossz, a válaszadók 70%-a úgy véli, az üzleti tevékenységek során a felek gyakran vagy mindig kenőpénzt fizetnek, illetve fogadnak el. A szektorokat tekintve az államigazgatást, az üzleti szektort és az egészségügyet tartják a legkorruptabbnak, mely eredmény egybecseng a TI 2010-ben megjelent Globális Korrupciós Barométerével, amely az állampolgárok korrupcióval kapcsolatos tapasztalatait méri, és amely szintén ezen szektorokat jelölte meg a legkorruptabbnak.

A munkaerőpiacon találkoznak korrupcióval leggyakrabban
A 15-29 éves fiatalok legtöbb esetben a munkaerőpiacon találkoznak korrupcióval, a válaszadók 39%-a találkozott olyan esettel, amikor egy állás megszerzése során ismerős, barát vagy rokon részesült előnyben a többi jelölttel szemben.

Példamutatásból megbuktak a politikusok
A politikusok rendkívül alacsony népszerűségnek örvendenek a magyar fiatalok körében, ugyanis a válaszadók 90%-a gondolja úgy, hogy nem mutatnak jó példát, egyáltalán nem tartják a politikusokat követendő példának. Úgy vélik leginkább a családtól, a barátoktól és a tanároktól számíthatnak jó példamutatásra.

Tennének a korrupció ellen, de nem veszik őket komolyan
A válaszadók többsége úgy véli, hogy a fiataloknak fontos szerepet kellene játszaniuk a korrupcióellenes küzdelemben (ugyanis a felnövő generációnak később komoly véleményformáló ereje lesz), azonban úgy érzik, hogy manapság nem tudnak élni ezzel az eszközzel, mivel senki se veszi őket komolyan. A válaszadók negyede jelentené csak mindössze, ha korrupciós esettel találkozna, mondván a bejelentésnek úgysem lenne hatása, illetve félnek a következményektől.

“A fiatalokat oktatni kell arra, hogy maguk lépjenek fel a korrupció ellen és ne fogadják el a jogsértéseket, éppen ezért szükséges a korrupció ellenes oktatás iskolai keretek közé emelése” – mondta Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

A becsületesség kérdése nagyon fontos dolog. Alapvetően az emberben lévő lelkiismeret önmagát a becsületességre sarkallja. Nem szabad hagyni, hogy a tömeges korrupció magunkat is annak elfogadására késztessen, mert akkor sohasem lesz kiút ebből az állapotból. A becsületesség kifizetődő, hogyha együttesen tagadjuk meg a korrupciót.

forrás részben: index.hu

Add hozzá a véleményed!

Címkék:

Életet a városba!