Életet a városba!

Tanuljunk meg nemet mondani

Mindenki tapasztalta már, hogy könnyebb igent mondani, mint nemet, de mi ennek az ára? A stressz csökkentése szempontjából jobb, ha megtanulunk nemet mondani bizonyos helyzetekben. Ha már így is szorítanak a határidők és még újabb feladatokat kellene beszorítani, akkor egyértelmű, hogy a lelki egészség megtartása miatt nem szabad tovább terhelni magunkat.

Miért mondjunk nemet?
Ha nemet mondunk, az nem szükségszerűen önzés. Ha valamit már nem akarunk elvállalni, azzal meglevő kötelezettségeinket akarjuk óvni, és biztosítani azt, hogy kellő minőségi időt tudunk rájuk szánni. Ha nemet mondunk, azzal lehetővé tesszük, hogy új dolgokat is kipróbáljunk. Árt az egészségnek, ha mindig mindent elvállalunk, túlterheltség, stressz, betegség lehet a következménye. Ha igent mondunk, esetleg másokat nem hagyunk érvényesülni.

Mikor mondjunk nemet?
Arra összpontosítsunk, ami a legfontosabb, állítsuk fel a prioritásokat. Kérdezzük meg magunktól, az új ajánlat mennyire fontos. Ha nagyon fontos, vállaljuk el, de ha nem – mondjunk rá nemet. Mérjük fel az igen–stressz arányt. Ha csak kevés időt vesz igénybe, amit kérnek tőlünk, rajta, tegyük meg, de ha több hónapos elkötelezettséget vállalnánk meglevő sok munkánk mellé, utasítsuk vissza. Ne legyen bűntudatunk.

Ne mondjunk igent csak azért mert félünk a lelkifurdalástól.Valószínű, hogy így csak rontunk a helyzeten. Aludjunk rá egyet. Gyakran nem árt egy kicsit várni a döntéssel, higgadtan másképp látjuk, belefér-e az új feladat a meglevők közé.

Hogyan mondjunk nemet?
A “nem” szónak ereje van. Ne féljünk használni, és ne próbáljuk meg olyasmikkel helyettesíteni, mint “nem biztos”, “nem hiszem, hogy meg tudom csinálni”. Ezek félreérthetők. Ne magyarázkodjunk. Indokoljuk meg a döntésünket, de ne szaporítsuk a szót. Legyünk őszinték. Ne találjunk ki ürügyeket, kifogásokat. A legjobb mindig az igazság, ha valakit vagy valamit vissza akarunk utasítani.

Adjuk meg a kellő tiszteletet. Sok jó ügyben kérhetnek meg valamire, és ilyenkor még nehezebb nemet mondani. Jelezzük, hogy tiszteletben tartjuk a kérő fél törekvéseit. Álljunk készen arra, hogy az elutasítást meg kell ismételnünk. Néha elsőre nem fogadják el a válaszunkat, ilyenkor egyszerűen és nyugodtan ismételjük meg a választ.

Ha valaki megszokta, hogy egész életében mindenre rábólintott, nem fogja könnyűnek találni, ha nemet kell mondania, Mégis, ez igen egyszerű és hatékony módja az élet egyszerűsítésének és a stressz kezelésének. Gyakoroljuk, meglátjuk, menni fog.

Forrás: health.com

 

Add hozzá a véleményed!

Címkék:

Életet a városba!